Anthropoid – dušičky u parašutistů 2.11.2016

Ahoj všichni,

včera (2.listopadu) jsme se byli podívat v Resslově ulici na místě posledního boje československých parašutistů, kteří dne 27.5.1942 vykonali spravedlivý rozsudek nad katanem našeho národa Heydrichem.

„Po mnoha peripetiích se ukryli v kryptě pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, aby pak byli odhaleni gestapem vinou zrádce Karla Čurdy. Úkryt parašutistů byl objeven dne 18. června a ve 4.15 ráno proniklo do kostela gestapo společně s vojáky SS. Adolf Opálka s Janem Kubišem a Josefem Bublíkem se proti mnohasetnásobné přesile (SS vyslalo do akce 800 vojáků) bránili celé dvě (!!!) hodiny, než jim došlo střelivo. Opálka s Kubišem ještě stačili posledním nábojem ukončit svůj život vlastní rukou, Josef Bublík však byl výbuchy granátů natolik zraněn a otřesen, že se nemohl sám života zbavit. Zemřel však na svá zranění v sanitním voze a unikl tak nevyhnutelnému mučení.
Zbylí čtyři parašutisté (Jan Hrubý, Josef Valčík, Jozef Gabčík a Jaroslav Švarc) byli po dobu boje v kostele ukryti v kryptě. Po ukončení boje nahoře Němci zaútočili vhazováním granátů do krypty a pokusy parašutisty vyplavit. To trvalo několik hodin! Parašutisté se přes mnohá zranění opět bránili až do úplného vyčerpání munice a pak zvolili dobrovolnou smrt.“

Jak už jsem se zmínil výše, celkem neplánovaně vypravili do Resslovy ulice ke kryptě Cyrilometodějského kostela podívat se a zapálit svíčku. Potěšilo mne, kolik svíček na místě bylo. Některé už vyhořelé a vyhaslé, jiné zase čerstvě zapálené. Bylo vidět, že Pražané nezapomněli. Na místě byl i věnec ze 14.10.2016, kdy se konal pietní akt za členy Anthropoidu. Dokonce tam vydržela i rozeta ve státních barvách, kterou jsme tam tenkrát ponechali.

Jsem rád, že i přes okázalý státní nezájem  lidé vzpomínají.

Pozor na současné Čurdy. Je jich stále dost!

Diskuze k článku ANTHROPOID – dušičky u parašutistů zde