Apollo Soucek – úchvatný příběh amerického krajana

Vážené vlastenky, vážení vlastenci, přátelé

Už je to alespoň rok, co přesvědčuji svého kamaráda Dana Součka, aby sepsal příběh svého předka, našeho amerického krajana Apollo Součka.

Je to příběh, v němž se objevují taková  slova jako „prezident USA, výškový rekord, USS Yorktown, USS Hornet,Distinguished Flying Cross, project  APOLLO“  a další, pro nás neuvěřitelné termíny, o nichž se nám jenom může zdát…

Nuže – dejme tedy místo Danovi, který je ovšem více horolezcem, než psavcem :-)

The story of Apollo Soucek

Fascinující příběh Apolla Soucka začíná roku 1865 v Ovčárech na Kolínsku, kdy se Matěji Součkovi a Anně Novákové narodil syn Jan.  Matěj byl syn Jana, ze starého sedláckého rodu Součků z Jestřabí Lhoty na Kolínsku. Anna následně umírá a další čtyři děti má s Marií Linkovou z Hlízova.

Matěj Souček byl c.k. strážmistr u vozatajstva v Praze, ovšem služba u vojska nebyla pro Matěje to pravé, proto se rozhodl, že s celou rodinou odejde do Spojených států. V červnu 1875 vypluli z Brém na lodi USS Ohio, dle seznamu pasažérů Matějova rodina měla 7 dětí – Františku, Annu, Jana, Antonii, Karla, Marii a nejmladšímu Matějovi bylo půl roku. Usadili se v Nebrasce, poté přesídlili do Lamontu v Oklahomě, posléze do Medfordu.

Lamont, Oklahoma, USA

Jan, nyní již John se oženil roku 1894 s Lydií Pishny, také s českými kořeny. Protože John měl rád řeckou mytologii jejich děti dostaly neobvyklá jména  – Myrrha, Apollo, Zeus a Venus, s další ženou měl ještě Ormuse a Romuse.

Polobratři John, Charles a Mike v roce 1940

Apollo Soucek se narodil 24.února 1897 v Lamontu v Oklahomě, v roce 1918 absolvuje základní výcvik na USS Missouri, 1921 dokončuje studium na Námořní akademii v Annapolis, následně absolvuje pilotní výcvik v NAS Pensacola na Floridě a v roce 1924 začíná jeho závratná kariéra pozdějšího viceadmirála U.S. Navy.

Apollo Soucek 1921

V důstojnických funkcích slouží na USS Langley  a USS Maryland, v roce 1927 je přeložen na Úřad letectví, zabývá se výškovými lety a vědeckým výzkumem, který přispěl k novým poznatkům ve vývoji motorů a letecké medicíně. V roce 1929 ustanovuje světový výškový rekord 11 930 m, následně  ustanovuje výškový rekord i pro hydroplány 11 570 m.
O rok později překonává svůj rekord výškou  43 166 feet, což je 13 157 m, tento rekord vydrží až do nástupu tryskových motorů. Za veškeré tyto aktivity mu prezident Spojených států uděluje  Distinguished Flying Cross, zřejmě jeden z prvních v historii.

Pro svůj let použil letoun Wright Apache s motorem Pratt & Whitney o výkonu 450 koní. Jeho spolupracovníci včetně jeho bratra Zeuse (který byl také výkonným letcem) mu vyrobili vybavení umožňující tento let: kombinézu, kdy využili poznatků Eskymáků, umělé plíce, elektricky vyhřívané brýle.

Zeus Soucek následně spolupracoval i při vývoji obleků pro astronauty NASA v rámci programu Apollo. Při přípravě projektu Apollo manažer Abe Silverstein, navrhl pojmenovat tento projekt podle řeckého boha slunce a Apolla Soucka, ovšem tato informace je nepotvrzená.

Apollo Soucek po rekordním letu

V roce 1930 se žení s Agnes Eleonor O´Connor  z Wellesvile, vrací se k námořnictvu, slouží na letadlových lodích USS Ranger, USS Lexington a USS Saratoga, jako navigátor  v roce 1940 na USS Yorktown, za druhé světové války je velícím důstojníkem letového provozu na USS Hornet, za statečnost při operaci u ostrova Santa Cruz v roce 1942, kdy byl USS Hornet potopen získává vyznamenání Silver Star.

USS Hornet (CV-8)

V roce 1945 se stává prvním velícím důstojníkem na nově postavené letadlové lodi USS Franklin D. Roosevelt. V roce 1951 je jmenován námořním atašé na velvyslanectví USA v Londýně, zde mu umírá manželka Agnes Eleonor, manželství bylo bezdětné.

Za války v Koreji v roce 1952 velel Carrier divizi 3 a legendární Task Force 77 plující na USS Boxer, z této doby je následující historka:

Rozhodl se, že si vyzkouší F9 Grumman, mechanik co ho upoutával do kabiny, mu říkal admirále, až bude ručička na 675 můžete letět….odpověděl…..synu, já na ty čísla nevidím….ukaž mi kde má být ručička….  Vzletěl a přistál.

V té době poskytl rozhovor Hlasu Ameriky, hrdě hovořil o svém českém původu, o svých rodičích, o svém životě. Zdůraznil, že si je vědom českého původu: „U nás v Oklahomě se hovořilo česky a nemusím ani dodávat, že nám rodiče i babička vyprávěli o krásných a nezapomenutelných tradicích českého lidu.“

Pro tělesný stav byl dán v červnu 1955 do důchodu, ale měl odjet s admirálem Richardem E.Byrdem na Jižní pól….bohužel osud chtěl jinak… 19.července 1955 ho našli ho mrtvého v jeho bytě na 16.ulici v Washington D.C…
Jeho život si vybral daň, podlehl srdeční mrtvici.

Pohřben byl se všemi vojenskými poctami na národním hřbitově v Arlingtonu, posmrtně mu byla udělena hodnost viceadmiral.

V roce 1957 byla základna U.S. Navy Oceana Virginia Beach přejmenována na Apollo Soucek Fields.

Není bez zajímavosti, že americká větev rodu Součků se stále zajímá o svůj původ. Howard N. Soucek, vnuk  Karla (Charlese) Součka,  v doprovodu genealoga Jaroslava Formánka navštívil v roce 2015 místa spojená s předky rodu Součků. Přivezl s sebou i fotografie a rodokmen, kde jsme mu doplnili informace o předcích až do roku 1700.

Daniel Souček, Praha 2017

Zdroje:

• René J.Tesař – program Apollo
  • MyHeritage.com
  • Soukromá sbírka Howarda N. Soucka
Příspěvek byl publikován v rubrice ČLÁNKY. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.