Jak se daří lipce Vlastence 15.11.2016

Vážené vlastenky, vážení vlastenci, přátelé

Asi víte, že jsme letos v dubnu , při našem výletu na Blaník zasadili lipku „Vlastenku“. Od té doby jsme se byli několikrát podívat, jak se jí daří. V červenci ji ožraly krávy, které prchly z pole přes padlý elektrický ohradník, ale zaplať pánbu ožraly jenom vršíček a Vlastenka se zmátořila a už zase statečně zapouští nové větvičky a pupence.

Tady naši Vlastenku světí pan kardinál Duka
Zde  ji už  vysazujeme
A tady už je Vlastenka vysatená a ozdobená pro fotografování. V pozadí malý Blaník, Velký s rozhlednou se do záběru nevešel.
A tak Vlastenka rostla, vyháněla lístky, podívat jsme se na ni byli  v červnu. Plná lístků, nových větviček…
A tady je Vlastenka v červenci, ožraná od krav.Zbylo několik lístečků a větviček
Pohled přes lipku na Blaníky. Nalevo s rozhlednou velký Blaník
Troška neškodné propagace národnostní myšlenky
A ještě závěrečné, červencové rozloučení…..

Tak to bylo o Vlastence průběhem roku

Včera , v pondělí 14.11. jsme se vypravili udělat okolo Vlastenky fortelnou zimní ohrádku jako ochranu proti lesní zvěři, zajícům, srncům tak, aby ji přes zimu neožrali:

Přiblížím Vám průběh celé akce :

Vyrazili jsme z Přerova nad Labem v pondělí ráno 14.11. v 8.15 SEČ směrem na jih a v 8.48 jsme dorazili do Říčan. Říčany jsou nevelké , provinční městečko s rozvinutou sítí služeb a náš příjezd nezpůsobil viditelný rozruch. Počasí bylo velice příznivé – posuďte sami : Okluzní fronta: 356,43;359,44;360,30. Teplá fronta: 386,55;341,22;361,14. Tlak, teplota, rosný bod :480, 954,12; 3,8; -14 ! Lepší počasí jsme si opravdu nemohli přát…..

Ale dost líčení cesty podle Cimrmana a věnujme se tomu, co nás v cíli cesty pod Blaníky čekalo. Lipka stála v ohrádce, kde jsme ji zanechali v červenci.Kolem ležel drobný sněhový poprašek a bylo sluníčko. Lipka už shodila lístky, ale větvičky ožrané od krav se za tři měsíce vzpamatovaly a poporostly o 10 až 12 cm a byly plné čerstvých pupenců.

Lipka ve staré ohrádce
Ožrané větvičky hodně poporostly a mají se k světu
Železným pajcrem , zabitým do kamenité půdy desetikilovou palicí jsem nejdřív udělal mezi kameny díru a náčelník mocnými rozmachy palicí do ní nabil deseticentimetrový cool. Teď už by se o ty tři kůly převrátil i traktor …..

Svázali jsme nahoře kůly příčkami a omotali dole králičím pletivem.
Jedno cigárko po skončené etapě

Na finále jsme celou ohrádku ještě obtočili pletivem z umělé hmoty a připevnili rozetu v národních barvách
U svaté Aničky jsem zapálil svíčku

Možná je na mojí mizerné fotce vidět i plamének……..
No – a tak je Vlastenka ochráněna proti nástrahám lesního živočišstva a uložena na zimu.

Celá práce nám trvala tři hodiny. Zastavili jsme se ještě v Louňovicích v hospodě na kafe  abychom ohlásili  další výlet na Blaník na jaro. Nic se od letošního roku nezměnilo a tak to vypadá, že napřesrok si výlet užijeme stejně jako letos.