Malý vlastenecký výlet po Praze

v sobotu dne 27.8. jsme my, vlastenci, pořádali krátký výlet za poznáním po Praze. Při této příležitosti byl zároveň představen nový návrh našeho Vlasteneckého praporu.
Sešli jsme se na Floře v 11 hodin a vyrazili k Žižkovské televizní věži, na kterou jsme chtěli vylézt. U věže se pak nakonec ukázalo, že na ní vcelku nikdo nechce, tak jsme jenom rozbalili návrh praporu a podrobili ho kritice.

Prapor navlékám poprvé na žerď. Před Žižkovskou věží.

Takže po nenávštěvě televizní věže jsme se vydali dolů z kopečka. Po krátké osvěžovací zastávce v restauraci jsme dorazili do Vojenského muzea na Vítkově jako dalším postupném cíli. Určitě muzeum znáte – před branou stojí v Československu po válce vyráběný T34/85. Ve dvoraně rok stál LT35, náš předválečný a velmi úspěšný tank, jehož jsme dostali z amerického Aberdeenu jako úplatek, abychom přijali radar. Je to veliká vzácnost a jsou na světě dva a nějaké díly. Já sám jsem našel čtyři pojezdová kola a moc si svého objevu považuji.
Bohužel v sobotu už tam nebyl, protože ho uchvátili lešanští, aby z něj učinili bojeschopný stroj….

T34/85

Hned ve vstupní hale je busta generála Rudolfa Medka, ruského legionáře, velitele, člena Národní rady a mého oblíbeného spisovatele. Musel jsem mu ukázat náš prapor už jen proto, že je částečně inspirován vlajkou Staré družiny Českoslovanských legií….

S generálem Rudolfem Medkem.

Z expozice muzea dám jenom několik fotografií, protože fotky za sklem nejsou kvalitní a málo vypovídají o legiích a jejich boji o znovuzrození národa úpícího již tři sta let pod germánskou nadvládou. Samy legie, ať už ruské, francouzské, italské i srbské zasluhují mnoho samostatných článků a nelze je tu představit ani v krátkosti.
Samostatné články by zasloužily i krajanské spolky v Americe, v Brazílii, na Rusi, či ve Francii a jejich přínos v upevnění národního a vlasteneckého cítění našeho utlačovaného národa.

Ruští legionáři.   „Jiskrák“ příslušník prvního       Americké krajanské spolky měly
  jízdního pluku Jana Jiskryvelký význam pro českou věc.
  z Brandýsa ruských legií.

Stuhy na prapory ruských legií.   Obrněný vlak „Orlík“ ukořistěný legionáři bolševikům.

Dobových praporů jsme viděli neurekom.Plakát prezentující legie na magistrále.
    Lev je téhož typu jako na našem praporu.

A po prohlídce muzea jsme vyrazili na oběd do české restaurace, kde nemluví česky. Zato mají vkusnou výzdobu, vysvětlující tuto skutečnost.

A za další půlhodinku jsme dorazili k Legiovlaku, který stojí na Masarykově nádraží, než odjede do Ostravy. Má celkem dvanáct vagonů včetně vagonu propagačního, sanitního a kulometného. Při prohlídce nás prováděli chlapi v legionářských uniformách, v kulometném vagonu jsme museli přendat Maxima do pravé střílny, aby koukal nad našimi vlajkami…

„Pulemjotnyj“

Osvětový vagon.Sanitní vůz.

České dráhy – Legiovlak.

Polní kuchyně. Pracovní stůl (s kupou železa).

Lipjagi a samara.

Ordinace.Lůžka polní nemocnice. Šlapací soustruh.

Ostrostřelec. Výheň ve vlaku.

Legiovlak představuje život Legionářů – armády, která mohla zvrátit bolševickou revoluci osmnáctého roku, jen kdyby k tomu měly „mocnosti“ vůli. Těm se ovšem hodilo, že se oslabila moc Ruské říše a tím se samy rozhodly k tomu, prožít druhou světovou válku, studenou válku…

No nic – další fotky Legiovlaku a broněviku „Juráš“ uvidíte v příštím článku.
Co říci závěrem? Je důležité si v dnešní době, kdy se i k nám začínají valit muslimští vrazi připomínat světlé chvíle i vojenské úspěchy našeho národa, který je dnes ohrožen snad více, než kdy jindy.