Pozvánka na pietní vzpomínku boje sedmi parašutistů

Vážení vlastenci, milí přátelé

dovolte mi, abych vás pozvala na neděli 18. června do Resslovy ulice v Praze 2  na

Pietní vzpomínku na boj 7 padlých válečných parašutistů

Vím, že mnozí z vás znají tuto část naší historie podstatně líp než já, přesto si dovolím stručné shrnutí.

Reinhard Tristan Eugen Heydrich byl prominentní nacista, blízký spolupracovník Heinricha Himmlera, SS-Obergruppenführer a generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti a Bezpečnostní služby, prezident Interpolu a zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava. Podílel se na perzekuci Židů a byl jedním z hlavních organizátorů holocaustu. Předsedal konferenci ve Wannsee, která uvedla do praxe tzv. Konečné řešení židovské otázky. Českoslovenští výsadkáři vyslaní z Anglie v rámci operace Anthropoid na něj provedli 27. května 1942 atentát, na jehož následky o osm dní později zemřel. Úspěšný atentát vzbudil ve světě pozitivní ohlas a na jeho základě byla Velkou Británií odvolána Mnichovská dohoda a přislíbena poválečná obnova Československa v jeho „předmnichovských“ hranicích, což bylo jedním z hlavních politických cílů atentátu.

Skupina parašutistů se následně ukryla v pravoslavném kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde byli 18. června ve 4.15 obklíčeni gestapem. Rozkaz zněl – dostat parašutisty živé. To se ovšem nepodařilo, při dobývání kostela všichni parašutisté zemřeli vlastní rukou.

Od toho dne uplyne v neděli 18. června 75 let

Ministerstvo obrany České republiky a Posádkové velitelství Praha, duchovní správa pravoslavného kostela spolu s vedením NP hrdinů heydrichiády, Český svaz bojovníků za svobodu, Československá obec legionářů, pozůstalí našich hrdinů a veteráni II. světové války vás proto zvou k tryzně na počest parašutistů

Program pietního aktu v NPHH:

–  10.00 – zahájení ceremoniálu v Resslově ulici, kladení věnců k pamětní desce na zdi českého pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje za zvuků vojenských smutečních pochodů.

–  10.30 – panychida za parašutisty a jejich spolupracovníky v chrámu, celebruje děkan katedrálního chrámu sv. Cyrila a Metoděje, zpívá pravoslavný pěvecký sbor katedrály.

–  11.00 – vzpomínkový akt u náhrobních desek parašutistů v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje

–  11.30 – 13. 00 – vstup do památníku volný (zdarma)

Odkaz na stránky památníku

Současně Městská část Praha 2, Československá obec legionářská a Rota Nazdar pořádají.

Muži odplaty – Vzpomínková akce věnovaná 75. výročí operace Anthropoid.

Tahle akce je vhodná nejen pro dospělé, ale i pro děti.  Na Karlově náměstí vyroste dobový tábor Československé obrněné brigády ve Velké Británii s množstvím dobové techniky a historických artefaktů. V komentovaných ukázkách uvidíte výcvik parašutistů v Anglii a ve Skotsku, operační materiál a jeho nasazení, ale například i výcvik dělostřelců. Jedna z ukázek bude věnována tréningu útoku na jedoucí automobil na které budou rozebrány možné varianty útoky na Reinharda Heydricha.

Bohatý program v sobotu 17. 6. i v neděli 18. 6. od 9. hodin, včetně promítání tematických filmů v kině Mat po oba dny (vstupné 99,00 Kč), je zveřejněn na fc. https://www.facebook.com/events/451866408487153/

Majda

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.