Pietní akt k výročí založení republiky – reportáž 28.10.2016

v pátek 28. října tohoto roku byl náš vlastenecký spolek pozván na oslavu a pietní akt při příležitosti 98. výročí založení naší drahé republiky.

Slavnostní akt začínal v 10.30, zvaní účastníci jako my, tam ovšem museli být už o hodinu dříve kvůli nácviku ceremonie. Naši zástupci tam byli tři s jednou vlajkou. Pozdravili jsme se s přáteli Sokoly, kteří byli s námi na Řípu, Bojovníky za svobodu a Skauty a nechali jsme si vojskem vymezit místa pro slavnostní nástup. Naše místo bylo po levé straně směrem k památníku za tribunou čestných hostí. Pak už jsme jenom s odpuštěním žvanili a zdravili se se známými a přicházejícími hosty.

Už v půl desáté má vojsko generální nácvik obřadu              Přicházející veteráni – čestní hosté

Nácvik ceremoniálu                                                   Pražská posádková hudba už rozestavená

Tribuna čestných hostí

Tady bych jen chtěl podotknout, že jsem nemohl celou dobu fotografovat a tak jsem víceméně odkázaný na fotografie poslané mi přáteli, kteří byli v obecenstvu a nebo někoho, komu se podařilo zachytil nějaký snímek.

Podřipští a mělničtí Sokoli                                              Ještě Sokoli, Skauti a Bojovníci za svobodu

A ještě Sokoli                                                               Stále čekáme a drbeme

Přichází generalita AČR                                                 Ale vojska už nastoupila na ostro. Ceremoniálu velí
                                                                                  náčelník pražské posádky plk. gšt.Milan Virt.

Zní „Kde domov můj“ a chorál „Ktož sú boží bojovníci“

Několik následujících chvil není doprovázeno fotografiemi. Přijel pan prezident, arcibiskup kardinál Duka, přijeli i další notáblové a generalita AČR. Po zaznění státní hymny a husitského chorálu provedl po hlášení plk Virta prezident přehlídku nastoupených jednotek, pozdravil čestné hosty a zástupce spolků a pak položil první věnec.

Pan prezident pokládá první věnec.                             Jedním z nohsledů byl i Sobotka. Upoutalo mne, že po
Po něm následují pan arcibiskup Duka a další..            celou dobu své přítomnosti se tvářil, jakoby sežral žábu.

Po položení věnců následoval krátký projev pana prezidenta a pak slavnostní pochod zúčastněných jednotek. Ani to bohužel na fotografiích nemáme. Při slavnostním pochodu přeletěla ve sto padesáti metrech bojová letadla. Neodpustím si – nejdříve dva „Grippeny“, pak dvě a dvě moje milované „Alcy“ a nakonec trojice vrtulníků „Mi-24 Hind“ se zapálenými dýmovnicemi v barvách státní vlajky.

Po skončení ceremoniálu přišla chvíle, kdy i my jsme se mohli vyfotit před položenými věnci.

Fotografují se Sokolové…                                              …i Skauti

Také já jsem se vyfotil. Další fotografie s ostatními vlastenci sem nedám.

Poté započal uvnitř památníku další program – setkání čestných hostí a slavnostní udělení Čestného kříže obce Legionářské.

Musím říci, že my jsme na prostranství před památníkem za tu hodinu a půl ve větru řádně vymrzli a těšili jsme se na kafe. To tam ale nebylo nikde k zakoupení, tak jsme tu další hodinu a půl absolvovali neokafovaní. Ale nevadilo – vlajkoslávu jsme udělali na podiu, ceremoniál zahájili Boni pueri, zazpívali českou i slovenskou hymnu, poté Te Deum. Nato vystoupil předseda Československé obce Legionářské s krátkým projevem. Poděkoval padlým legionářům i účastníkům druhé světové války. Nakonec předal exprezidentu Václavu Klausovi nově zřízený řád  – Čestný kříž ČSOL.

Projev Václava Klause                                                     Klaus děkuje za udělení řádu

Václav Klaus, kterého nemám moc rád, mluvil velice dobře. Samozřejmě nemluvil dobře o Evropské unii, jíž je dlouhou dobu odpůrcem. Velice dobře mluvil ale k záležitosti údajných uprchlíků, jež stejně jako já považuje za vycvičené vojsko Alláhovo, přicházející uchvátit Evropu. Řekl doslova:
„Slavíme 98. výročí vzniku našeho státu a vůbec si nemůžeme být jisti, že za dva roky budeme slavit i jeho sté výročí.“
Po projevu exprezidenta Klause zazpívali ještě Boni pueri několik písní, včetně „Ktož sú boží bojovníci“ a tím byl akt ukončen.

My, spolkoví, jsme nastoupili do autobusu a přejeli jsme k Emauzům, kde se měl pořádat pietní akt u památníku československých Legionářů. Po příjezdu jsme trpěli už značným hladem a žízní a protože zbývalo půl hodiny, zavítali jsme do sto padesát metrů vzdálené „osmácké“ hospody. Tam mají klubové místo příslušníci osmého landveráckého regimentu – naši kamarádi. Také jsme tam čtyři našli a při pivu, utopencích a kávě jsme probrali, co se děje.
Vrátili jsme se právě ve chvíli, kdy začínal nástup. Tak jsme se rovnou zařadili a začali hrát státní hymnu.

Pietní akt u pomníku legionářů pod Emauzy

Pod památníkem nastupuje hudba                                  My se pozvolna řadíme

A přichází předseda ČSOL položit první věnec                  Věnce pokládají čestní hosté …

…i veteráni.                                                                 Tentokrát se vyfotíme i se Sokoly

Ještě jednou vzdáme vlajkami čest padlým legionářům.

Co ještě říci závěrem. V dnešní době se vlastenectví a hrdost na svůj rod a národ nenosí. Dokonce jsou takové myšlenky a činy pronásledovány.

Novodobým mocipánům české, moravské a slezské národní uvědomění nevoní a nejde pod vousy, stejně jako nešlo nacistickým nebo bolševickým okupantům. A bohužel nalézají další Čurdy, Mrvy, Bilaky a Koldery, kteří ve vidině zalíbení se vrchnosti národ zrazují.

Tím spíše je potřeba pro národ pracovat, budit a burcovat! Hrozí totiž zrada horší než v roce 1938. Hrozí, že nás politici opět zradí a náš národ může prožít novou dobu temna – snad ještě horší, než pod nadvládou nenáviděných Habsburků.

Vstup do diskuze k výročí založení republiky zde